marți, 15 februarie 2022

Azi e Ziua nationala a lecturii!

   Incepand din acest an, pe 15 februarie sarbatorim Ziua nationala a lecturii. 

Cine mai citeste in ziua de azi? In conditiile in care totul e pe fugă, informatia este redusa la minim, cand textele de pe fb sau Instagram trebuie sa fie de maxim 4-5 cuvinte si sa fie insotite de fotografii, pentru a atrage atentia, rar mai vezi pe cineva sa mearga la o biblioteca, fara a fi obligat.

Cu toate astea, am fost surprinsa sa constat ca exista multi cititori dornici sa se deconecteze de lumea reala si sa renunte la butonatul mobilului pentru a citi o carte reala, cu pagini de hartie :) Atunci mi-a venit ideea de a infiinta o biblioteca!

Asa se face ca din aprilie 2021 avem aici, pe aeroport, o biblioteca cu carti, reviste, brosuri, pliante, albume foto si CD-uri, cu tematica de aviatie. Am numit-o biblioteca ”Zbor imaginar” si am promovat-o atat in on-line cat si fizic, pe aeroport. Pe blog am creat o pagina dedicata bibliotecii unde postez extrase din carti (cat e permis, avand in vedere drepturile de autor) sau recenzii ale cartilor. https://descopera-aeroportul-kogalniceanu.blogspot.com/p/biblioteca-zbor-imaginar.html

Biblioteca are o sectiune dedicata cartii vechi, in care avem copii ale unor ziare romanesti din anul 1850, cu caractere chirilice, in care sunt articole despre zborul cu balonul. Ca sa le citim, am facut un curs extra-intensiv de descifrare a caracterelor chirilice romanesti:)) Tot aici sunt carti vechi, de la inceputurile aviatiei, din anii 1904 si 1906, scrise de români si francezi. 

Sectiunea dedicata Aeroportului M. Kogalniceanu contine manuscrise cu istoricul aeroportului scrise de fostii Comandanti ai aeroportului din anii '60-'70, albume si CD-uri de prezentare a aeroportului, pliante de la mitingurile aeriene care au avut loc aici pe aeroport si un album de prezentare a acestui blog. In album sunt pagini cu fotografiile cele mai reusite de pe blog si unele sunt impregnate cu miros de kerosen, ca puteti sa vedeti imagini si sa simtiti mirosul unui aeroport :)

O alta sectiune a bibliotecii este reprezentata de beletristica pe teme de aviatie. Sunt romane romanesti si straine, biografice sau de fictiune, despre viata aviatorilor romani si straini iar unele dintre ele au stat la baza unor filme celebre americane (cine nu a vazut filmul Aeroportul?).

Revistele vechi si noi pe teme de aviatie sunt o sectiune aparte a bibliotecii si sunt puse la dispozitia cititorilor atat in biblioteca cat si in spatiu exterior. Sunt reviste vechi romanesti dar si ultimele numere ale unor reviste internationale de aviatie.

In sectiunea dedicata cartii pentru copii sunt cateva lucrari romanesti si o brosura in limba germana cu povestea unei sirene din lacul Constanta (Germania) care vrea sa zboare cu un Zeppelin! Tot aici copiii pot invata cum sa construiasca un avion, impreuna cu o echipa de soricei :)

Am incercat sa satisfacem si dorintele celor care prefera altfel de carti....... si am cumparat carti de joc cu poze ale avioanelor din WW2!


Toata biblioteca este catalogata si pentru majoritatea cartilor sunt puse la dispozitia cititorilor scurte recenzii. Daca ma intrebati câti cititori avem, pot sa va zic ca am simtit nevoia sa tinem evidenta lor intr-un registru ;) 


Multumim cititorilor si in special celor care au facut donatii pentru biblioteca!!!

Spor la citit!




Niciun comentariu: