luni, 18 aprilie 2011

Primele zboruri militare

Despre inceputul activitatii pe
aerodromul militar Mihail Kogalniceanu 


C-dor av. MORARIU IOAN:
"In 1955 era un aerodrom in lucru. Pista era terminata insa cladirile erau in rosu. Personalul navigant si tehnic statea in cateva camere din cladirile destinate militarilor in termen. La fel si instructorii sovietici.
Dupa redactarea unor instructiuni de zbor, a cunoasterii teoretice si a zonei de zbor, pe 11 Aprilie 1955 am inceput activitatea efectiva de zbor pe avionul UTI-IL 28. 
Primii piloti au fost: lt. col. MORARIU IOAN, capitanii ENACHE DUMITRU, AVRAM NICOLAE, CARAVAN ALEXANDRU si lt. maj. NICOLAESCU NICOALE, avand ca instructor de zbor pe cpt. BOIKOV MIHAIL. 
Au fost 24 zile de zbor intens la terminarea carora am fost brevetati ca instructori de zbor in conditii meteo normale, executand zbor si cu patrula. Pregatirea de zbor anterioara, pe alte tipuri de avioane, ale celor 5 piloti in cauza s-a dovedit a fi fost benefica.
Intre timp s-au mai primit noi avioane si utilaje de aerodrom si apoi a urmat despartirea de instructorii sovietici. 
Din partea romana, ca recompensa, acestora li s-a dat cate o arma de vanatoare noua. Iar noi am ramas sa instruim urmatoarele serii de piloti repartizati pentru aceste avioane IL-28."



IL28

Niciun comentariu: