joi, 28 iulie 2011

YR-BCA

"Primul zbor al unui avion BAC 1-11 destinat companiei TAROM, din seria 424 EU, a avut loc la 23 ianuarie 1968. Acesta avea două motoare Rolls-Royce Spey 25 Mk. 511 şi a fost livrat companiei TAROM la 14 iunie 1968, fiind înmatriculat YR-BCA."

http://www.jurnalul.ro/scinteia/jurnalul-national/colaborarea-lui-ceausescu-cu-british-aerospace-518029.html

luni, 25 iulie 2011

Prabusirea BAC 1-11 la LRCK

      La data de 7 decembrie 1970, s-a produs un eveniment tragic - s-a prabusit un BAC 1-11 TAROM.
     Avionul inmatriculat YR-BCA, era pilotat de  comandantul Gheorghiu si zbura pe ruta Tel Aviv - Bucuresti, insa a fost deviat la Constanta din cauza conditiilor meteo nefavorabile.
  
       Ancheta a stabilit că pilotul a cerut aprobare de a ateriza la ACC - Bucureşti, dar nu i s-a acordat (ACC - Bucureşti fiind închis datorită condiţiilor meteo), fiind obligat să aterizeze la Constanţa. 
       In conditii de vizibilitate slaba, la înalţimea de 8000 m, a executat viraje largi, fără a respecta schema de apropiere si la radiofarul “UU” a trecut la circa 100 m înălţime, fata de inaltimea obligatorie de 350 m.
      La 2 km distanţă faţă de pragul de sud al pistei,  avionul a lovit cladirea militara din axul pistei si s-a rupt in 3 parti.
      Au murit atunci 15 pasageri şi 3 membri de echipaj, dar au fost si 9 persoane care au supravieţuit. 
        
sursa: Beniamin Popescu

luni, 18 iulie 2011

Suspiciune de sabotaj

In cursul lunii iulie 1967, soseste pe litoral la bordul unui avion tip Hansa Jet, dl. Willy Brand, insotit de dl. Corneliu Manescu, ministru de externe care l-a condus pe cancelar, la vila presedintelui Ceusescu la Eforie Nord, unde au avut convorbiri.
            Dupa plecarea delegatiei, avionul a fost predat pazei militare (militia si securitatea) care asigurau avioanele de importanta deosebita.
            A doua zi cancelarul trebuia sa se reintoarca in Germania, asa ca, dis-de-dimineata echipajul avionului s-a prezentat pe aeroport, dupa ce au inspectat avionul, au solicitat sa vorbeasca cu conducerea aeroportului si insotiti de personalul nostru au venit la mine in birou sa imi comunice ca nu pot continua zborul cu dl. Brand deoarece au constatat ca cineva a umblat la avion si nu au siguranta zborului.
            Cazul a inceput sa devina serios si neplacut, deplasandu-ma la fata locului am constatat ca geamul avionului din partea laterala stanga era intredeschis capitanul afirmand ca poate cineva a plasat un dispozitiv exploziv.
            Am raportat la randu-mi generalului aviator Sendrea Constantin care mi-a spus sa pregatesc un avion de la cursele charter pentru dl. Brand, care il va trasnport la Bonn.
            La sosirea delegatiei, i-am relatat vestea neplacuta d-lui ministru Corneliu Manescu cele sustinute de echipajul german, apoi am mers in birou de unde dansul l-a sunat pe Nicolae Ceausescu, relatandu-i cele intamplate.
            S-a dispus o ancheta care va stabili cele intamplate.
            Avionul TAROM a decolat cu delegatia facand o escala la Baneasa, unde a coborat dl. Manescu. Dupa aceea echipajul german a venit la mine sa le permit decolare. Le-am spus ca regret, dar nu este posibil, intrucat se va efectua o ancheta.
            Comisia de cercetare a sosit si constatat ca un militian care asigura paza la schimbul turei a pus mana pe stergatorul de la parbriz al avionului timp in care a lovit cu cotul geamul lateral, acesta nefiind asigurat in interior s-a intredeschis creand suspiciunea sustinuta de echipaj.
            Dupa aflarea rezultatelor, am rasuflat usurat, trecand prin atatea emotii de disconfort.
            Echipajul german a putut decola in ziua respective abia in jurul orei 18.

sursa: Beniamin Popescu

vineri, 8 iulie 2011

..nu puteai arunca un ac pe jos

Intre 1967 si 1975 aeroportul cunoaste o dezvoltare a traficului aerian in mod special companiile aeriene straine, de exemplu LTU din Germania a operat cu avioane de tip Locheed L-1011, TRIStar cu o capacitate de 400 turisti, apoi o alta companie charter CURT LANE din Anglia, a operat cu avionul TRISTAR de 400 locuri, plus alte companii care operau pe Constanta. Cu toata planificarea, apareau situatii cand soseau sau plecau la intervale mici, in aerogara era o inghesuiala ca nu puteai arunca un ac pe jos.
           
          In aceste situatii, cand opera TRISTARUL, avionul era oprit pe pista, aeroportul se inchidea tehnic iar prestarile de servicii la sosire cat si la plecare se rezolvau numai pe pista betonata.  - caile de rulare si platformele nu aveau rezistenta pe roata izolata la 45 to.

sursa: Beniamin Popescu

luni, 4 iulie 2011

Alte lucrari din 1970-71

Paralel cu lucrările la pistă au fost instalate aparatura şi agregatele tehnice VOR-DME-ul la Nazarcea, ILS-ul pantă şi direcţie WILCOX, radarul AR-1 PLESSEY pe aeroport.

S-a extins pe verticală turnul de control şi dirijare; s-au  început lucrarile la platforme, fundaţia la extinderea spre sud a aerogării pentru fluxul calatori plecari curse externe.

Odată cu aceste investiţii, s-au executat de catre Electro-montaj Bucureşti şi pozarea cablurilor pentru: firul director, axialul pistei, balizajul marginal, al suprafaţei de contact şi pragurilor la capetele pistei, montarea  pilonilor pentru firul director pe lungimea de 1000 m, montarea şi instalarea dispozitivelor Siemens şi Tesla, montarea şi instalarea balizelor şi a panourilor indicatoare pentru căile de rulare Alfa şi Bravo.


Sursa: Beniamin Popescu